Pomôžte nám zlepšiť vášu skúsenosť

Ku dňu 8. Júla 2023 sme aktualizovali naše Zásady ochrany osobných údajov a Obchodné podmienky. Na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti používame súbory cookie. Informácie o tom, ako používate naše webové stránky a aplikácie, používame na neustále zlepšenie užívateľskej skúsenosti a dojmu.

Všetky blog posty

Časové rozlíšenie nákladov a výnosov

Časové rozlíšenie je bežnou účtovnou operáciou, ktorá vychádza zo zásady akruálneho princípu vedenia účtovníctva v súlade s §3 ods. 1 Zákona o účtovníctve. Táto zásada požaduje vykazovanie hospodárskych operácií v období, ktorého sa vecne a časovo týkajú. Náklady a výnosy účtuje účtovná jednotka v tom období, v ktorom vznikli, bez ohľadu na deň ich fakturácie, úhrady, inkasa alebo na deň vyrovnania iným spôsobom,


Účtovanie časového rozlíšenia

Časové rozlíšenie nákladov a výnosov sa realizuje s cieľom správneho vyčíslenia hospodárskeho výsledku. Časové rozlíšenie môže byť krátkodobé a dlhodobé. Postupy účtovania stanovujú tiež prípady, v ktorých časové rozlíšenie nie je možné použiť ako aj prípady kedy je jeho použitie voliteľné.

V zmysle § 56 ods. 6 postupov účtovania sa časovo nerozlišujú napríklad náklady na prípravu a zábeh výkonov, náklady spojené so zlúčením, splynutím a rozdelením spoločností a so zmenou ich právnej formy, náklady na získanie vlastného imania, napríklad upisovanie nových akcií a iné zvyšovanie vlastného imania a s tým súvisiace náklady, ako napríklad notárske poplatky a súdne poplatky, provízie maklérom, prospekt emitenta cenných papierov, náklady na školenia a semináre, náklady na marketingové a iné štúdie, náklady na prieskum trhu, náklady na získanie noriem a certifikátov, náklady na uvedenie výrobkov na trh, náklady na reštrukturalizáciu a reorganizáciu podniku alebo časti podniku, náklady na rozšírenie výroby, náklady na reklamu a propagáciu, pokuty, penále, manká a škody, ako aj ostatné náklady podobného charakteru. Tieto položky sa účtujú do nákladov v tom účtovnom období, v ktorom vznikli.

Voliteľné účtovanie časového rozlíšenia je pri drobných, pravidelne sa opakujúce položkách s malým významom. Ak je podnikateľský subjekt „mikro“ účtovná jednotka, nemusí časovo rozlišovať nevýznamné pravidelne sa opakujúce položky. Malé a veľké účtovné jednotky môžu tento postup aplikovať len pri účtovných prípadoch týkajúcich sa posledného a prvého mesiaca účtovného obdobia (napríklad telefónne poplatky na prelome decembra a januára).


Ako pracovať s časovým rozlíšením v AVATO?

AVATO umožňuje jednoduchým spôsobom spracovať položky časového rozlíšenia. Zoznam položiek časového rozlíšenia je možné zobraziť po voľbe Menu - Účtovníctvo - Časové rozlíšenie. Riadky časového rozlíšenia definujú parametre pre ich rozpustenie v určenom termíne (sumu, účet, dátum, prípadne aj stredisko a zákazku).

Evidovanie riadkov časového rozlíšenia sa realizuje priamo z okna Účtovný prípad. Toto je možné len pri účtovaní na účet účtovej osnovy, ktorý má nastavený typ inventúry Časové rozlíšenie.

Samotný vstup alebo oprava riadkov časového rozlíšenia je možné vyvolať z okna Účtovný prípad po kliknutí na Doklad a zvolení Časové rozlíšenie.

Postupne je možné zaevidovať viac riadkov ak sa má celková suma časového rozlíšenie rozpúšťať postupne vo viacerých obdobiach. Dátum je prednastavený ako posledný deň mesiaca v nasledujúcom roku.

Zoznam všetkých zaevidovaných riadkov pre aktuálny rok a budúce roky je možné vyvolať po voľbe Menu – Účtovníctvo – Časové rozlíšenie. V zozname časového rozlíšenia po tejto voľbe sa nedajú pridávať riadky – riadky sa dajú len opravovať. V okne so zoznamom riadkov časového rozlíšenia je možné spustiť automatické zaúčtovanie časového rozlíšenia po stlačení nasledujúceho tlačidla:


Zaúčtovať je možné časové rozlíšenie jedného mesiaca alebo viacerých mesiacov. Pre každý mesiac sa vytvorí samostatný účtovný doklad.

Ďalšie informácie o ERP softvéry AVATO si môžete prečítať tu.